Ügyfélszolgálat

70-775-0125

My status

Közösség

Partnereink

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Nyomtatás

Nyakörvek, hámok feed

Nyakörvek

Póráz és nyakörv olyan alapfelszerelések amikbe egy gazdi legalább egyszer beruház. Vagy kétszer-háromszor… ha jobban belegondolok pórázakból és nyakörvekből mindig több volt nálunk mint ahány kutya. Voltak szerencsésebb és szerencsétlenebb választásaim, volt ami eltört, elszakadt, vagy ott maradt valahogy a kutyák orra előtt és szétrágták. Az első nyakörv-póráz szettemet nem is igazi kutya kapta, hanem a plüsskutyám Radgie. (Akkor még nem lehetett kutyám.) Minden kölyökkutyámnak vettem nyakörvet és pórázt, aztán ahogy kinőtték kapták a következő szettet. Volt bőr, nylon, bélelt, fém és műanyag csatos, színes, egyszerű, fojtó, félfojtó, lánc - kis és nagy szemű…

Alap funkciójukban a pórázok és nyakörvek többnyire nem okoznak csalódást. Arról van szó, hogy legyen a kutya nyakán egy olyan nyakörv ami megfelel a méretének, kényelmesen körbefordítható a nyakán, legalább három ujjunk befér a nyakörv és a kutya nyaka közé, és hozzá biztonsággal csatlakozzon egy póráz. Persze nem árt, ha jól áll kutyánknak a választott darab, passzol az egyéniségéhez - és a miénkhez. Kérdés, hogy milyen egyéb igényeknek kell megfelelnie?

Általános nyakörvek:

Bőr nyakörvek: A bőr előnye, hogy természetesnek hat a kutya nyakán, viszont nem mosható, ha víz éri akkor változik az állaga. A bőr nyakörveket fémcsatokkal látják el, ezzel biztonsággal rögzíthető a kutya nyakán, ugyanakkor hosszabb szőrű kutyákra nehezebb feltenni, a szőrt becsípheti a csat. Előnye, hogy a fémcsat nem törhet el.

Nylon nyakörvek: moshatóak, puhák, nagyobb a színválaszték. Az évek folyamán azonban - használattól függően - ezek is veszítenek színükből. Csatjuk lehet fém vagy műanyag. A fém csatosak biztonságosak, de nem állíthatóak olyan széles méretskálán mint a műanyag csatosak. Egy műanyag csatos nyakörv szerencsés esetben végig kísérheti kutyánkat kölyök korától felnőtt koráig. Egyetlen hátulütője a műanyag csat minősége lehet! Ma már gyártanak olyan jó minőségű, erős műanyagból készült csatokat amik ugyanolyan megbízhatóak mint a fémcsatos verzió, de sajnos volt szerencsém gyengébb minőséghez is már, amikor kinyílt a csat magától. Bizonyos nyakörveknél a csat nem közvetlen a nyakörv végén van, hanem a karikán átfűzve kell összecsatolni, így a póráz okozta terhelés nem kizárólag a csatot éri.

Félfojtó nyakörvről akkor beszélünk amikor a nyakörv ugyan szűkül ahogy feszül a póráz, de csak egy bizonyos mértékig, így beállítható, hogy épphogy körbefogja a kutya nyakát. Praktikus kis fejátmérőjű kutyáknál, akik amúgy kihúznák a fejüket a nyakörvből.
A fojtó nylon nyakörvek működési elve ugyanez, azzal a különbséggel, hogy egyre szorosabbá válik a kutya nyakán ahogy húz. Ezeknek a nyakörveknek az előnye, hogy nem kell bajlódnunk a csattal, csak ráhúzzuk a kutya fejére a nyakörvet és kész.

Lánc nyakörvek: a láncnyakörvek mindegyike fojtó vagy félfojtó, nincs csatjuk, csak a kutya fejére kell húzni. Az egysoros fojtólánc kiképzési segédeszköz is egyben. A többsoros lánc nyakörvek nehezek, télen áthűlnek. Folyamatos viselésükkor megszínezik a kutya szőrét. A nagyobb szemű láncnyakörvet hosszú szőrű kutyáknak való, mert nem tépi a szőrüket.


Világítós, fényvisszaverős nyakörvek: Praktikus darabok, főleg sötétben sétáló kutyák is gazdáik számára. A világítós nyakörvekben valamilyen világítótest van ami egy kis elemről működik és ki-be kapcsolható. A fényvisszaverős nyakörvekbe általában fényvisszaverő csíkokat szőnek, vagy mintákat nyomnak rá, amik akkor világítanak, ha fény éri őket (pl.: autó fényszóró).


Vagy mégis hám?

A másik opció amire rácsatolhatjuk a pórázt az a hám. A hám körülfogja a kutya mellkasát. Felcsatolni nem sokkal nehezebb mint egy nyakörvet, és a kutya nem tud, vagy legalábbis nehezen tudna kibújni belőle. Kiskutyások kedvelik vészhelyzet esetén egy mozdulattal felkaphatóak a kis kedvencek. Olyan kutyáknak lehet rá szüksége akiknek érzékeny valamilyen okból kifolyólag a nyakuk- légcső, nyelőcső problémájuk van. Egészséges kutyának nem okoz problémát a nyakörv még ha húzza is a pórázt.